Иницијатива – Градња основне школе у Блоку 72

На празној парцели између два старија дела Блока 72, између улица Др Ивана Рибара и Милеве Марић Ајнштајн, планирана је градња основне школе која до данас није реализована.

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: новембра 2019. године активностима МЗ Иван Рибар изборено је да се у буџету града Београда за 2020. годину доделе средства за израду студије оправданости изградње основне школе у Блоку 72!

nova skola blok 72 novi beograd mz ivan ribar.jpg

Вест у медијима: Град Београд размишља о градњи пет нових основних школа (Блиц)

 

АРХИВА ОВЕ ИНИЦИЈАТИВЕ

Путем месне заједнице покушаћемо да реактивирамо постојеће планове и тражити да се настави са овим пројектом како би се обезбедило да деца из Блокова 71 и 72, па и 61, не морају да иду у неку од школа удаљених километар, два или три.

Само у насељу Милеве Марић Ајнштајн живи око 5.000 људи а насеље је карактеристично по великом броју деце. Очекујемо да ће се оваква структура целог окружења наставити с обзиром да је ово популаран део града за младе породице, и таква демографска слика оправдава инвестицију о образовање све те деце.

Слика изнад: Парцела на којој је планирана градња основне школе – раскрсница Др Ивана Рибара и Европске улице (горе десно ка МЗ Козара), најстарији део Блока 72 (доле десно), нешто млађи део Блока 72 (горе), улица и насеље Милеве Марић Ајнштајн (лево)
osnovna-skola-blok-72-dr-ivana-ribara-mileve-maric-ajnstajn-projekat
Слика изнад: Цртеж саме парцеле са уцртаном контуром и натписом „Основна школа“

ДУП: Површине за образовање у Блоку 72

Детаљни регулациони план (ДУП) дела МЗ Иван Рибар у Блоку 72 где се виде да је слободна површина у средини старог дела блока (црвени квадрат у средини илустрације) резервисан као „површина за образовање“. Према информацијама које имамо ова површина резервисана је за основну школу, док је слична површина на средини слике доле резервисана за премештање Пољопривредног факултета из Земуна.

Detaljni Regulacioni Plan (DRP) na podrucju MZ Ivan Ribar

Као што се види на слици – обе ове површине резервисане су за образовање и пре него што су настали објекти у насељима у улици Милеве Марић Ајнштајн (ми смо их уцртали дебљом линијом због лакше орјентације), и пре него што је измештен канал на обод парцеле – дебља јаркоплава линија је приближни положај канала данас.

Позивамо вас да нам се придружите и помогнете и у овој иницијативи како можете.

Један одговор на “”

  1. Hajde kazite kako da se pomogne. Hoce li biti neka peticija? Uskoro ce biti useljena i nova velika zgrada, pa se moze racunati i na vise ljudi. Tu su sad vecinom vrticka deca, pa nije lose ukljuciti u tu peticiju i procenu koliko prvaka bi trebalo da krene u skolu kroz godinu, dve, tri…

    ODGOVOR MZ IVAN RIBAR
    Poštovana, na ovom sajtu, na stranici Kontakt stoji otvoren poziv da se dođe svakog četvrtka od 20 časova u prostorije Mesne zajednice u Bloku 72. Pozivamo Vas i sve zainteresovane da dođu i uključe se u aktivnosti – svi su volonteri koji žele da pomognu, i zajedno možemo lakše da uradimo sve što je potrebno.

    Свиђа ми се

Постави коментар